BARF

Sacharidy a bílkoviny

15.11.2012 14:20

Sacharidy (uhlohydráty, uhlovodany, glycidy, bez dusíkaté látky)

Jejich obsah v potravě zlepšuje využití bílkovin i tuků. Jsou složené z vodíku, uhlíku, kyslíku. Rozdělují se na jednoduché (monosacharidy, disacharidy) a složité (polysacharidy) nebo na rozpustné (cukr, škrob) a nerozpustné (celulóza). Sacharidy mají většinou rostlinný původ. Savci je pak v metabolickém procesu za pomocí enzymů přeměňují na glykogen, který je uložený hlavně v játrech a svalovině. Takto jsou snadno dostupným zdrojem energie, ale ne tak vydatným jako tuky. Přímo využitelné jsou pro psa (z hlediska energie) jednoduché cukry. V surovém stavu jsou nestravitelné, proto je musíme tepelně upravovat.
Krmná dávka by měla obsahovat asi 20% stravitelných sacharidů. Celulóza je pro psa z hlediska získání energie nestravitelná, ale má význam jako tzv. hrubá vláknina při podpoře trávení.
Při nedostatku začne organismus k získání energie využívat jiné zdroje - bílkoviny nebo tuky, což je složitější metabolických proces. Dostatečné množství sacharidů by měly dostávat březí (vývoj plodů) a kojící feny (tvorba mléka). Při nadbytku se přeměňují na tuky nebo mají psi trávicí potíže.


 

Bílkoviny (proteiny, N - látky):

Jsou nejdůležitější částí krmné dávky. Tvoří základ živého organismu. Jsou nezbytné k jeho růstu, vývoji i obnově. Podílejí se na tvorbě některých enzymů. Při nedostatku sacharidů nebo tuků mohou být zdrojem energie. Nelze je ničím nahradit. Každý organismus jich potřebuje jiné množství (rostoucí, stárnoucí). Jsou tvořené z dusíku, vodíku, uhlíku, síry a fosforu.
Základní složkou jsou aminokyseliny (23 druhů). Ty mohou být esenciální (nepostradatelné), neesenciální (postradatelné) a semiesenciální (za určitých okolností si je může organismus vytvořit sám). Bílkoviny mohou mít rostlinný i živočišný původ. Plnohodnotným zdrojem však mohou být jen některé bílkoviny živočišného původu. V krmné dávce by měly mít zastoupení přibližně od 20 - 30%.
Dlouhodobý nadbytek bílkovin v krmení může vést k narušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem (vyšší příjem), což je nebezpečné hlavně u mladých zvířat (období růstu).
Zdroje bílkovin - vejce, mléko, netučné maso - rybí, drůbeží, hovězí...

 

Ovesné vločky

16.08.2012 20:02

A ještě něco k vločkám :) Také z FB ze skupiny BARFování

  • spařený slouží na zaplácnutí, suchý jako zdroj vlákniny.
  • spařením vločky nabobtnají a několikanásobně zvětší objem. Proto když se podávají jen kvůli vláknině, tak se dávají syrové. Když je k tomu pes popelnice nenažraná, potom je lepší je spařit a bude mít plnej bachor :-)
  • spařené vločky jsou na zhubnutí, vařené na přibrání. "Syrové" na zasycení

 

a jeden receptík :)

Hodim vločky do hrnce,zaleju mlíčkem a vařím,tak asi 10-15 min... ochutnávejte ;)! Dám tam cukr... většinou vanilkovej :)))! A dolívám postupně mlíko... když to totiž ztáhnete z ohně,bude z toho šílená kejda po vychladnutí... takže proto dolejvat :)! a pokud to budete dávat ráno,tak bych to chvilku míchala podle nálady a do né už tak horkýho bych dala ten tvaroh :)! no a pokud není čas,tak si je udělejte večer a tu kejdu jen ráno rozmíchejte s tvarohem! A dobrou chuť vám všem :)))

Lněné semínko

16.08.2012 20:01

Moudra z diskuze na FB :)

  • Ve lněném semínku se nachází glykosid zvaný linamarin. Zároveň je zde enzym lináza, který je schopen z linamarinu uvolnit kyanidy. Linamarin a lináza se k sobě běžně nedostanou, jen když se semínko namočí (tzn. i sliny, žaludeční šťávy, atd.) a do těla se tak uvolní onen toxin - kyanid. V podstatě zanedbatelné množství, pokud se nepodává každý den v nějakých větších dávkách. Když se lněné semínko povaří, dojde k aktivaci linázy, ta odštěpí z linamarinu kyanid, ten se „změní“ na plynný kyanovodík, který během varu unikne do vzduchu. Takže po varu je lněné semínko vlastně bezpečné, JENŽE varem se zničí i mastné kyseliny... (když se dává lněný olej, tak dbát na to, aby byl lisovaný za STUDENA) Drcené či mleté semínko moc kvalitní nebude, protože tuky v něm obsažené se hodně rychle ničí při styku s teplem, kyslíkem... A rychle žlukne, pokud se skladuje v mrazničce tak se opět hodně sníží účinnost mastných kyselin... Pokud má být lněné semínko zdrojem prospěšných omega–3 mastných kyselin, pak ho tedy asi krmit celé nebo nadrtit těsně před krmením. A teda radši míň a ne nějak extra často...(Nebo dávat ten olej, ale tam zase musí být nějaké stabilizátory atd. aby hned nežluknul, takže chemie)...
  • Lněné semínko se krmí rozvařené. Něco z něj působí protinádorově. To znamená, že při podezření na nějaké bujení se má dávat spolu s drags imunem (či sangre de drago) . Ideálně ještě plus lněný olej.

Zvěřina, švestky

16.08.2012 20:00

Dnes ráno měly holké poprvé zvěřinu. Ani trošku nezaváhaly a všechno spapaly. Měly zvěřinu, hovězí ledvinku, mrkev s natí, petržel a rajče. 

Včera večer dostaly mleté drůbeží od Falca, hovězí ledvinku a švestky. Ze švestek jsem měla trochu strach, jestli to nevyhážou (jako třeba broskev nedávno). Moje obavy ale byly zbytečné, misky zůstaly po nájezdu holek vymetené :D

Zeleninu i ovoce zatím máme z vlastních zdrojů, dokupujeme v podstatě jen banány a čínské zelí, občas mrkev.

Telecí

10.08.2012 16:45

Dnes máme poprvé telátko :) Nakrájela jsem jim to na cca 4x4x4 cm kousky (nebo už kusy?). Stávkovala akorát Angela, na ní to už asi bylo moc velké a žvýkat se jí nechtělo. Na véču tedy speciálně pro ni masíčko trochu zmenším. Ostatní holky byly šikovné, dokonce i Cristela, které se moc nechce kousat a má raději mletiny. 

Jinak jsem udělala poprvé objednávku u Becres. Sice paní volala, že už to má připravené, ale když jsem přijela, tak jí tam spousta věcí chyběla. Něco nám nahradila něčím jiným (za stejnou cenu, kterou jsem měla objednávku. dala nám lepší, tak jsem ráda), jediné, co nám chybělo bylo hovězí bez kosti. Nevím, jestli budu brát maso u nich, ještě vyzkouším jeden obchůdek :) Výhoda u nich je ta, že nemají jen Vetamix, ale i nějaké svoje, Falco a dokonce i BD-yummy (od nich máme lososa a na toho jsem moc zvědavá). Na příště máme vybraný ještě jeden obchůdek, tak uvidím, od koho budeme nakonec brávat. 

Vepřové

30.07.2012 10:03

Další nový druh masenka - vepřové. Zatím zase od Vetamixu, bylo krásné, měla jsem na něj taky chuť :D Holkám jsem ho nakrájela na menší kostky, se zeleninou a misky jsem ani nemusela umývat :) Tak chutnalo :) 

První měsíc na BARFU

26.07.2012 08:43

Zatím spokojenost. Holky spapají téměř vše. Krmíme 2x denně, a to ráno kolem 5:45 a pak večer kolem 18:00. Už jsou na ten čas naučené a nenechají mě zapomenout :) Skáčou v kuchyni, kdykoliv projdu kolem.

 

Milují hovězí vemínko, zelené dršťky a mletiny kuřecí a hovězí. Z kusovek hlavně hovězí svalovinu. Z kostí kořecí krky a křídla, se stehnama mají trochu problém kvůli velikosti, ale když se naporcuje na menší kousky, tak zvládnou pěkně i to (oni teda zvládnou i to celé stehno, ale trvá jim to značnou chvíli). Z ryb chutná losos i kapr se sumečkem. Jediný problém s tím má Cristela. Ona nerada kouše, nejraději by měla vše pomleté. Jak dostane větší kousky, tak to plive :(

 

Se zeleninou ani ovocem problém nemáme. Jen občas, když dostanou větší kusy masa, tak vyberou jen to a zeleninu nechají. Většinou ale spapají vše.

 

Na srsti zatím žádné změny nevidím. U Angely vidím změnu na bříšku, kde měla jakýsi ekzém, který se jí velmi zlepšil, skoro už tam není nic vidět. Na kondici změny vidím, mám pocit, že všechny 4 mají více sil na lumpárny. O víkendu třeba asi 2 hodiny lítaly kolem dřevníku a hledaly asi myšičky (nebo nějaké jiné zvířátko, které bydlí pod dřevníkem) :D 

 

Bobky mají menší, občas trochu tužší nebo řidší, než bych chtěla, ale to doladíme lepším poměrem masa/kostí/oleje. 

 

Jen nám pořád chybí ten větší mrazák. Doufám, že do konce srpna už bude, ať můžeme objednávat ve větším množství i odjinud, tím pádem třeba i v lepší kvalitě a nižší ceně :) Když jsem u té ceny, zatím to vychází cca stejně jako granule, které jsme měli předtím (v ceně 95,-Kč/kg, měsíčně kolem 1200,- Kč na 4 kavalíry).

 

Papáme ryby

26.07.2012 08:37

Na zkoušku jsem koupila holkám mletého kapra se sumečkem od Vetamixu. Měla jsem strach, že to bude hrozně smrdět, ale zas tak hrozné to nebylo. Losos teda má výraznější vůni :)

Holky vše spapaly, kromě teda Cristely, která se moc netvářila. Ráno pak ještě dostaly lososa a opět Cristel se v tom ponimrala a snídani nechala. Ještě Angela dělá trochu fóry, ale pak misku vylíže do čista :) Kéž by všechny holky papaly tak, jako Frenzy s Lexinkou. Ty jsou tak hodný! Vůbec neřeší, co mají v misce a vše vymetou rychlostí blesku a pak stojí u Angely a Cristely a čekají, jestli něco ještě zbyde :D

     

 kapr+sumeček, směs ovoce a zeleniny, hov.vemeno, škvarky                    losos, mrkev s natí, petržel

 

Ryby - jak to s nimi vlastně je?

24.07.2012 10:52

narazila jsem na toto: "Směsi s obsahem rybího masa je třeba před zkrmením tepelně upravit. Syrové obsahují enzym thiaminázu, která ničí vitamín B1. Tepelná úprava krmiva tento enzym inaktivuje. Ryby mají obecně nižší chutnost." 

Co je na tom pravdy? Jako vždy jsem se obrátila na diskuzi o BARFu a tady jsou odpovědi:

  • Je to pravda u sladkovodních ryb. ale stejně jako s bílkem a dalšími věcmi platí, všeho s mírou. Pochybuju,že někdo krmí sladkovodní ryby obden:-)
  • aj ked ho das tri dni po sebe je to ok, ide skor o to, aby ryby neboli zakladom stravy. aj ked pri plemenach povodne pochadzajucich z "vodnych" oblasti ako labiky a retrievre by ani s tym nebol problem. kazdy pes si v genetickej vybave nesie nieco ina a podla toho mu treba prisposobit stravu :-)))
  • Dávám Pangamin a neřeším to ;-)
  • když chceš rybu tak spíš asi ty co enzym neobsahují a máš po starosech (losos,pstruh,úhoř,štika,síh,okounek,treska)

Takže jsem zase o něco chytřejší. Máme objednaného kapra+sumečka od Vetamixu na zkoušku, tak jsem zvědavá, jestli budou papat. S lososem jsme slavili úspěch a mám objednané další 3 kila :) Pangamin sice nedáváme, ale dáváme pivovarské kvasnice, takže béčka budou mít dost :)

Nové papu - hovězí jazyk a vemínko

11.07.2012 14:49

Tak jsme vyzkoušeli další druhy "masíčka" a to hovězí jazyk a vemínko. A máme opět úspěch :) Na vemínku si pošmákly všechny 4 holky (koupili jsme mleté). S těmi jazyky má trochu problém Cristel, která to neumí moc kousat. Večer jsem ji musela podávat po kouscích, ráno už to sežvýkala docela dobře. 

Trochu problém s ovoco-zeleninovou směsí (že by ty jablka vevnitř?), jediná Lexinka vymete misku opravdu do čista. Jak mají holky kousky masa a zeleninka není dobře zapracovaná, tak vyžerou jen maso a nechají zbytek. Lexinka dojídá po všech. Zkusím trochu ubrat, jestli jim nedopřávám všeho moc.

1 | 2 >>

[CNW:Counter]