Lněné semínko
16.08.2012 20:01
Moudra z diskuze na FB :)
- Ve lněném semínku se nachází glykosid zvaný linamarin. Zároveň je zde enzym lináza, který je schopen z linamarinu uvolnit kyanidy. Linamarin a lináza se k sobě běžně nedostanou, jen když se semínko namočí (tzn. i sliny, žaludeční šťávy, atd.) a do těla se tak uvolní onen toxin - kyanid. V podstatě zanedbatelné množství, pokud se nepodává každý den v nějakých větších dávkách. Když se lněné semínko povaří, dojde k aktivaci linázy, ta odštěpí z linamarinu kyanid, ten se „změní“ na plynný kyanovodík, který během varu unikne do vzduchu. Takže po varu je lněné semínko vlastně bezpečné, JENŽE varem se zničí i mastné kyseliny... (když se dává lněný olej, tak dbát na to, aby byl lisovaný za STUDENA) Drcené či mleté semínko moc kvalitní nebude, protože tuky v něm obsažené se hodně rychle ničí při styku s teplem, kyslíkem... A rychle žlukne, pokud se skladuje v mrazničce tak se opět hodně sníží účinnost mastných kyselin... Pokud má být lněné semínko zdrojem prospěšných omega–3 mastných kyselin, pak ho tedy asi krmit celé nebo nadrtit těsně před krmením. A teda radši míň a ne nějak extra často...(Nebo dávat ten olej, ale tam zase musí být nějaké stabilizátory atd. aby hned nežluknul, takže chemie)...
- Lněné semínko se krmí rozvařené. Něco z něj působí protinádorově. To znamená, že při podezření na nějaké bujení se má dávat spolu s drags imunem (či sangre de drago) . Ideálně ještě plus lněný olej.