Sacharidy a bílkoviny

15.11.2012 14:20

Sacharidy (uhlohydráty, uhlovodany, glycidy, bez dusíkaté látky)

Jejich obsah v potravě zlepšuje využití bílkovin i tuků. Jsou složené z vodíku, uhlíku, kyslíku. Rozdělují se na jednoduché (monosacharidy, disacharidy) a složité (polysacharidy) nebo na rozpustné (cukr, škrob) a nerozpustné (celulóza). Sacharidy mají většinou rostlinný původ. Savci je pak v metabolickém procesu za pomocí enzymů přeměňují na glykogen, který je uložený hlavně v játrech a svalovině. Takto jsou snadno dostupným zdrojem energie, ale ne tak vydatným jako tuky. Přímo využitelné jsou pro psa (z hlediska energie) jednoduché cukry. V surovém stavu jsou nestravitelné, proto je musíme tepelně upravovat.
Krmná dávka by měla obsahovat asi 20% stravitelných sacharidů. Celulóza je pro psa z hlediska získání energie nestravitelná, ale má význam jako tzv. hrubá vláknina při podpoře trávení.
Při nedostatku začne organismus k získání energie využívat jiné zdroje - bílkoviny nebo tuky, což je složitější metabolických proces. Dostatečné množství sacharidů by měly dostávat březí (vývoj plodů) a kojící feny (tvorba mléka). Při nadbytku se přeměňují na tuky nebo mají psi trávicí potíže.


 

Bílkoviny (proteiny, N - látky):

Jsou nejdůležitější částí krmné dávky. Tvoří základ živého organismu. Jsou nezbytné k jeho růstu, vývoji i obnově. Podílejí se na tvorbě některých enzymů. Při nedostatku sacharidů nebo tuků mohou být zdrojem energie. Nelze je ničím nahradit. Každý organismus jich potřebuje jiné množství (rostoucí, stárnoucí). Jsou tvořené z dusíku, vodíku, uhlíku, síry a fosforu.
Základní složkou jsou aminokyseliny (23 druhů). Ty mohou být esenciální (nepostradatelné), neesenciální (postradatelné) a semiesenciální (za určitých okolností si je může organismus vytvořit sám). Bílkoviny mohou mít rostlinný i živočišný původ. Plnohodnotným zdrojem však mohou být jen některé bílkoviny živočišného původu. V krmné dávce by měly mít zastoupení přibližně od 20 - 30%.
Dlouhodobý nadbytek bílkovin v krmení může vést k narušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem (vyšší příjem), což je nebezpečné hlavně u mladých zvířat (období růstu).
Zdroje bílkovin - vejce, mléko, netučné maso - rybí, drůbeží, hovězí...

 


[CNW:Counter]